Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 200 g zabpehelyliszt
- 200 g tk. liszt
- 25 g lenmag ledarálva (kávédarálóba)
- só
- + 50g liszt a formázáshoz
Nálam a végeredmény 800 g sütőtökpüré lett, ehhez adod a liszteket, lenmag darálmányt és a sót. Jól látod tojást nem raktam hozzá. Kézzel jól összedolgozod és hagyod fél órát pihenni. Elég ragacsos masszát kapunk.
Majd jön a macera rész. :)
Külön kimértem 50 g lisztet a formázáshoz, hogy nagyjából tudjam, hogy mennyi kell hozzá. Nem kellett mind.
Na szóval...
Ugye ez most a fagyasztóba fog készülni, szóval csinálj helyet ott és vegyél elő egy tálcát.
Jól belisztezed a munkafelületet - konyhapult, nyújtódeszka - a tálcát és a kezedet. A masszából kb egy maréknyit kiveszel és kézzel kis 'gilisztákat' sodorsz, majd egy éles késsel egyforma darabokat vágsz belőle. A tálcára helyezed őket úgy hogy ne érjenek egymáshoz majd egy villával nyomd meg a tésztákat kicsit - de ezt akár ki is hagyhatod, enélkül is finom. :)
Folyamatosan lisztezd a kezed, a kést, a villát mert elég ragacsos.
Ha megtelt a tálca mehet a fagyasztóba. Legalább 1 óra kell neki, hogy megfagyjon annyira, hogy csomagolható állapotba kerüljön. Na és amíg van tésztád addig ismételd a folyamatot.
Nem egy bonyolult feladat, csak időigényes. Ebből az adagból 1,2 kg gnocchi lett. Szépen elosztottam 4 felé majd elraktam a fagyasztóba, hogy csak előkapjam, ha megkívánom.
Természetesen, ha nem akarsz előre dolgozni, csökkentsd az adagot, a lényeg, hogy 100 g sütőtökpüréhez kb 50 grammnyi liszt kerüljön. Csináltam már kevesebbel is, de azt elég nehezen lehetett kezelni.
Ízlés szerint fel lehet használni, de hamarosan ehhez is hozok ötleteket :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése