Hozzávalók:

- 270 g zabpehely ledarálva
- 30 g sikér
- 20 g lenmag ledarálva vagy lenmagpehely
- 15 g eritrit
- 1 cs. szárított élesztő
- csipet só
- citromhéj
- 400 g fehér babkonzerv -a tényleges bab 170 g körül lesz
- 230-250 ml víz
- 60 g dió
- 40 g eritrit
- sárgabarack lekvár
A zabot, sikért, lenmag darálmányt, eritritet, a szárított élesztőt, a csipet sót kiméred egy tálba és bele reszeled a citromhéjat. A babot NAGYON alaposan átmosod majd kb 1,5 dl vízzel összeturmixolod, majd mehet ez is a tálba. A maradék vizet fokozatosan add hozzá, annyit amennyit a tészta felvesz, és alaposan dolgozd össze.
A lényeg, hogy a végeredmény, egy nyújtható, masszív tészta legyen.
Folpackba csomagolod - én simán betettem egy uzsis szatyiba - és fél órát pihenteted a hűtőben. Könnyebben lehet majd nyújtani.
Amíg a hűtőben csücsül a tészta, a diót kb. 10 perc alatt megpirítjuk kicsit az előmelegített sütőben. Intenzívebb lesz az íze, és kevesebb kell belőle. Ha kész ledarálod, leaprítod, lezúzod, ahogy jónak látod és összekevered az eritrittel.
Én sütőpapírral szoktam kibélelni a tepsit, és azon is nyújtom ki a tésztát, így nagyjából sikerül akkorára és olyan formára nyújtanom, mint a tepsi, de mondom csak nagyjából, még elég béna vagyok ezen a téren :D
Tehát, előveszed a sütőpapírt és rárakod a tepsit, körbe rajzolod kivágsz 2 darabot, az egyik megy a tepsibe, a másik meg majd a nyújtásban fog segítségedre lenni.
Amikor letelt a fél óra, három egyenlő részre osztjuk a tésztát. Az első adagot szépen kinyújtjuk, behelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral, megszórjuk az eritrites dió felével, kinyújtjuk a következő adagot, és ez is mehet a tepsibe . Ezt is megkenjük lekvárral és rászórjuk a maradék diót. Kinyújtjuk az utolsó tésztát is, és ráhelyezzük a többire.
Fogunk egy villát és szépen több helyen is megszurkáljuk. Majd mehet végre az előmelegített sütőbe. 180 C-on 25-40 percig sütjük. Nem szabad túl sokáig sütni, mert megkeményedik a tészta. Amikor a széle elkezd barnulni, jó lesz. Hagyjuk kihűlni, majd mehet rá a legjobb rész, a csokoládé :)
TIPP: Ha van otthon vaníliás fehérjéd, a zabliszt felét kiválthatod vele. Még kevesebb lesz akkor a szénhidrát tartalma és magasabb a fehérje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése