2018. január 18., csütörtök

Kuktás húsleves

Nem mondom, hogy van olyan finom mint nagyanyáink húslevese, amit már hajnalba felraktak főni, de majdnem és nem mellesleg 1,5-2 óra alatt meg van a pucolástól a tálalásig. Így nem kell megvárni a hétvégét, ha egy jó kis húslevesre vágyom, simán belefér munka után :)


Hozzávalók:

  • KUKTA (7 literes)
  • 700-900 g hús (tyúk, karajcsont, velős csont, pulykanyak stb.)
  • 4 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 1 db hagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 levél kelkáposzta
  • 2 ek. vegeta
  • 1 mk. egész fekete bors - teatojásba
  • 1 tk. köménymag - teatojásba
  • 3,5 l víz

A húst a kukta aljába rakod. A zöldségeket megpucolod, megmosod, majd nagyobb darabokra vágva mehet a húsra. Ha kisebbre szeljük őket, nagyon szétfőnek. Ezután jöhetnek a fűszerek majd a víz. 



Lezárod a kuktát, felrakod főni. 
A legmagasabb hőfokon - nálam indukciós főzőlap van azon a 9. fokozat - forrald fel, ha már elkezd sisteregni, le kell venni közepesnél egy kicsit kevesebbre - 4es fokozat -  és innen számítva fél órát így kell főzni, majd elzárod. Fél órát várj amíg ki tudod nyitni, addig is puhul még a hús. 

Kiszeded a zöldségeket, húsokat leszűröd a levet és már kész is. 




Készítettem már pulyka-, tyúk-, sertés-, és marhahúslevest (1 óráig főzzük 4es fokozaton) is így. Szinte minden héten készül egy ekkora adag. Imádjuk :) 

A fotón láthatjátok, hogy került bele leveskocka, de a hozzávalóknál nincs feltüntetve. Eleinte még avval is ízesítettem a levest, de ma már nem.

Extra Tipp: FÜSTÖLT CHILI:-D  Mint majdnem minden receptembe, itt is előkerül. Tegnap főztem épp pulykanyaklevest és a teatojásba a bors és kömény mellé, raktam egy fél mk. kanálnyit belőle. Enyhén csípős lett tőle a leves, és egy kicsit másabb mint amikor utólag rakod hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése