2017. június 5., hétfő

Túrós bukta egészségesebben

Ha az ember lánya felkel hétvégén hajnali fél 5-kor, mi mást csinálhatna....Hát úgy van, buktát süt. 😁😀
Fél éve még azt se tudtam, hogy kell bármiféle tésztát elkészíteni, most meg magam sütöm a kenyerem, muffinokat készítek, most meg már buktát is.

Hozzávalók:
Száraz:
  • 150 g zabliszt - (zabpehely ledarálva)
  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g Vitamill Búzaliszt búzacsírával
  • 50 g sikér
  • csipet só
     Nedves:
  • 250 g zsírszegény túró
  • 1,5 dl tej
  • 1 nagy doboz kefir (400 ml)
  • 1 ek édesítő
  • 1 db tojás (+ 1db kenéshez)
  • 1 ek vanília aroma 
  • 5 g kókuszolaj
  • 3 dkg élesztő
   Töltelék:

 A száraz hozzávalókat egy dagasztó tálba öntöd, kézi habverővel összekevered. A túrót, tejet, kefir, édesítőt, tojást és a vanília aromát jól összedolgozod. Az élesztőt belemorzsolod a lisztes keverékbe, majd hozzá adod a túrós cuccot és az olajat majd szépen összegyúrod. Ezután rájössz, hogy híg a tésztád 😡 ezért adsz még hozzá annyi lisztet, hogy ki tud dagasztani. Végül azért sikerül elérni a kívánt állagot.😊 Nem kell túl sok liszt hozzá (1-2 evőkanállal), könnyed maradjon a tészta. Majd letakarva duplájára keleszted.


 
 Aztán jól belisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtod, ami így fog kinézni:


De semmi gond mert körbe vágod és már jó is lesz 😁

 
Felvágod számodra megfelelő nagyságúra, a közepébe kanalazod a tölteléket, majd 'becsomagolod' őket.



Erről nincsenek fotók, mert ugye hajnalba készültek, nem volt fotósom, és nem akartam minden művelet után kezet mosni, de gondolom el tudod képzelni. 😉
Sütőpapíros tepsibe sorakoztattam őket, 20 percig pihentettem majd megkentem tojással és előmelegített sütőben 30-40 perc alatt 170C-on aranybarnára sütöttem.

Tipp: Szórtam ki egy kis lisztet magam mellé és mindegyik 'csomagolás' előtt beliszteztem a kezem, mert nagyon ragadt a tészta és csúnya lett - fotón a bal alsó 3 buktán látszik.










Nálunk készült túrós, eperlekváros és mogyivajas, de egyértelműen a túrós nyert. 😋


Tápanyagtartalom csak a tésztában 100g-ban
Energia: 174 kcal
Fehérje: 12 gramm
Szénhidrát: 22 gramm
Zsír: 4 gramm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése