Zsemle:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (lidl-s)
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
- 10 dkg zabliszt (zabpehely ledarálva)
- 5dkg sikér
- 1 tk himalája só
- 4dkg élesztő
- 1 db tojásfehérje (a sárgáját félre rakjuk a kenéshez)
- 10 dkg joghurt (Pilos Görög joghurttal a legjobb 😉 )
- 2 dl tej
- 0,5 dl víz
- 1 evőkanál folyékony édesítő
- 4 dkg kókuszolaj (kókuszzsír felolvasztva)
- 20 dkg darált marhahús
- 20 dkg darált disznócomb
- só, bors
A liszteket, sikért és a sót beleöntöd egy tálba és egy kézi habverővel átkevered. (Könnyedebb lesz a tészta) Bele morzsolod az élesztőt, majd hozzá adod a joghurtot, édesítőt, kókuszolajat és végül a tejet a vízzel langyosan hozzá öntöd. Nekem nincs dagasztó gépem így hát szépen kézzel kidagasztom, letakarom majd hagyom duplájára kelni. Ez az idő sok mindentől függ kb 1óra - volt már kevesebb is, több is.
Majd ha ez megtörtént tetszőleges darabokra osztod a tésztát, attól függ kisebb vagy nagyobb adagokat szeretnél. Zsemléket formázol belőlük sütőpapiros tepsire rakod, a megmaradt tojássárgájához öntesz egy kis tejet majd ezzel lekened és hagyod észhez térni a meggyötört tésztát - kb félóra.
Ezután én újra leszoktam kenni, megszórjuk tetszőleges magvakkal - szezámmag, tökmag, lenmag stb.- és mehet a sütőbe 180fokon addig sütjük míg gyönyörű barna színe nem lesz. Én kb 30-45 percig szoktam sütni, és közben 2-3 alkalommal megforgatom a tepsit, mivel nem süt egyenletesen. Gondolom nem csak nekem ilyen a sütőm.
A húspogi rettentően egyszerű. Összekevered a húst a fűszerek nélkül, majd pogikat formázol belőle és ezután sózod-borsozod. Egy pici kókuszzsíron kisütöd, persze többször megforgatva. Ha kész azonnal rakj rá sajtot hogy ráolvadjon. Tádám.
Innentől kezdve ízlés kérdése, hogy hogyan állítod össze a hamburgered. Ahhoz már nem kell recept 😀
Jó étvágyat!
Tápanyagtartalom 100g-ban
Zsemle :
Energia: 226 kcal
Fehérje: 8.66 gramm
Szénhidrát: 15.55 gramm
Zsír: 6.11 gramm
Húspogi
Energia:172 kcal
Fehérje: 23 gramm
Szénhidrát: 1 gramm
Zsír: 8 gramm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése